Arbeidsmediation is een uitstekend alternatief voor een gerechtelijke procedure. Aan zo’n ingewikkelde, langslepende (en dure) procedure is meestal geen behoefte. Maar hoe vind je de arbeidsmediator die het beste bij je past? Kies voor Dearbeidsmediators.nl Een goede arbeidsmediator heeft het herstel van communicatie tussen de betrokken partijen centraal staan. Bij ruzies geldt vrijwel altijd dat de betrokken partijen het perspectief van de ander niet zien. Ook kennen de partijen elkaars achtergrond onvoldoende, waardoor ze niet begrijpen hoe de onvrede is ontstaan. Je groeit naar elkaar toe door simpelweg naar elkaar te luisteren.
De voorwaarden voor mediation
Arbeidsmediation kan alleen plaatsvinden als beide partijen ook echt bereid zijn met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaar durven te luisteren. Er moet sprake zijn van vertrouwen en ruimte voor onderhandeling. Waar een rechter de knoop doorhakt en er aan de uitspraak niet gestart kan worden, komt de uitspraak van de mediator met inmenging van de partijen tot stand. Allereerst is het dus heel belangrijk dat de bedrijfsmediator goed kan luisteren en op zoek gaan naar de “waarom?” Waarom is het conflict ontstaan? Waarom is er nog geen oplossing?
Richt je tot het Mediation register
Zeker weten dat je met een mediator van voldoende kwaliteit in zee stapt? Richt je dan tot het MfN: de Mediatorsfederatie Nederland. Dit is een landelijk mediation register dat door de overheid erkend wordt. Je kent het misschien nog wel onder de oude naam: het NMI-register. In het register zijn ruim 2.500 mediators opgenomen die aan verschillende examen-, opleidings- en ervaringseisen voldoen. Bovendien dienen zij zich aan een reglement en bijbehorende gedragsregels te houden. Hier vind je informatie over de opleiding die een mediator heeft afgerond, welke achtergrond hij of zij heeft, evenals de opgedane ervaring.
Specialisaties van mediators
Wist je dat er verschillen bestaan in specialisatie tussen mediators? Sommige mediators zijn gespecialiseerd in arbeidsconflicten, andere mediators zijn gespecialiseerd in conflicten in de relationele sfeer. Weten of een mediator bij je past? Veel mediators bieden je een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Op die manier beoordeel je of er een vertrouwensband kan ontstaan.
Wat betaal je voor een mediator?
Mediators bepalen zelf welk tarief ze berekenen. Soms kan hierover overlegd worden. Om misverstanden te voorkomen, bespreek je van tevoren het uurtarief. Eventueel kies je voor een vast tarief. In sommige gevallen is het mogelijk voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking te komen. Een geregistreerd RvR-mediator kan die toevoeging zelfs voor je aanvragen. Onthoud; een goede mediator is geregistreerd, is ambitieus, werkt efficiënt en effectief, zorgt voor een duurzame oplossing, is respectvol, persoonlijk en respecteert uw vertrouwen.